Geboortefotografie Grou | Dex

Geboortefotografie

Via een collega fotografe kwam ik in contact met Glenn en Jessica. Zij waren op zoek naar een fotograaf om de geboorte van hun tweede zoon vast te leggen en dit mocht ook iemand zijn die net begon met geboortefotografie. Ik reageerde op de oproep van mijn collega en enige tijd later kreeg ik het blije bericht dat ik de geboorte mocht fotograferen. Normaal gesproken is er ruim op tijd een kennismakingsgesprek, maar omdat dit ietwat last-minute was, zag ik de aanstaande ouders pas in de 37e week  van de zwangerschap.

Na een gezellig en fijn kennismakingsgesprek werd de afspraak direct definitief en kon ik me klaar gaan maken voor deze mooie gebeurtenis. Ik stond per direct op wacht (tot en met week 42) en nam voor zover dat mogelijk was geen nieuwe opdrachten meer aan. Datgene wat al wel gepland stond in mei ging gewoon door, met als risico dat ik de geboorte niet zou kunnen fotograferen. Gelukkig was dit voor Glenn en Jessica geen probleem en mocht dit voorkomen zou ik een Fresh 48 kraamreportage komen maken zodat er toch een reportage zou zijn van de eerste paar uren van het leven van hun tweede kindje.

Het werd nog even spannend

Op 12 mei was Jessica uitgerekend. Een paar dagen daarvoor had ik juist voor die datum een spoedopdracht aangenomen: het vastleggen van een geregistreerd partnerschap. Ik hoopte dan ook zo dat de kleine man óf eerder, óf later dan 12 mei geboren zou worden. Het was net alsof hij het wist – of het komt door de volle maan in die week – want op 11 mei ‘s ochtends om half zeven kreeg ik telefoon: de bevalling was begonnen. Na het maken van de eerste afspraken heb ik mijn kinderen naar school en de opvang gebracht en kon ik op pad naar Grou.

Bij mijn aankomst was alles nog redelijk rustig, dus kon ik eerst even bijkomen van de rit onder het genot van een kop koffie. De verloskundige was ook aanwezig dus totdat ik aan de bak moest kon ik even met haar praten over haar werk en hoe het er met Jessica voor stond. Nadat ik de koffie op had ben ik gestart met fotograferen, want ook die momenten in de aanloop naar de hevigere fase van een bevalling wilde ik vastleggen.

De bevalling

Het was heerlijk om vrij rond te kunnen lopen en ook van de verloskundige alle ruimte te krijgen. Ik wist precies wat Jessica wel en niet gefotografeerd wilde hebben en daar heb ik me dan ook aan gehouden. Ik werkte op de achtergrond en kon zo alles goed meepakken. De samenwerking tussen Glenn en Jessica en Jessica en de verloskundige was super om te zien. De oerkracht die Jessica op het laatst liet zien liet me niet onberoerd en nadat Dex was geboren moest ik mijn emoties wel even wegslikken. Ik kreeg ook nog een cadeautje: de placenta kwam er vrij snel achteraan waardoor deze nog vast zat aan de baby; de navelstreng werd ook pas enige tijd later doorgeknipt nadat deze volledig was uitgeklopt (dit wordt ook wel een halve lotusbevalling genoemd)

Grote broer

Voor Jessica waren vooral de foto’s waarbij grote broer Finn voor het eerst zijn babybroertje zou zijn. Na het vastleggen van alle controles en het aankleden van Dex nam ik heel even pauze om wat te kunnen eten, zodat ik weer fris genoeg was om later de foto’s met Finn te kunnen maken. Wat was hij trots! En ook enorm lief, wilde zijn broertje steeds knuffelen en kusjes geven. Vlak na dit moment ben ik weer weggegaan, zodat het gezin ook tijd voor elkaar had zonder mij met mijn camera er bij.

Jessica en Glenn, ook via deze weg ontzettend bedankt dat ik bij dit mooie moment uit jullie leven mocht zijn en dat ik een aantal foto’s mag delen op mijn website en mag gebruiken voor een demo-album!

Facebook Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.