Over Erica

Erica Turmel fotografe

Jullie willen vast wel weten wie achter die mooie foto's op deze website zit!

Ik ben Erica, geboren op de mooie datum 01-06-1982 en eigenaar van Foto Turmel. Getrouwd met Michiel en samen hebben we twee prachtige dochters: Noa en Lynn. Sinds 2010 zijn we baasjes van kattendiva's Coco en Lily, toevallig op dezelfde dag geboren als mijn man. Wij wonen met veel plezier in een rijtjeshuis aan de rand van Zwolle, met de weilanden en natuur op loopafstand en zo af en toe komt een haas op visite in de voortuin. Als Fries van origine, zul je me hier en daar op een Frisisme kunnen betrappen, zeker als ik een paar dagen bij mijn familie ben geweest.

Mijn bedrijf bestaat sinds 16 april 2012; zwanger van mijn oudste en net mijn vader verloren ging ik voor mijn droom: een eigen bedrijf starten als fotograaf. Mijn vader had vlak voor zijn overlijden tegen me gezegd: "Volg je hart, ga voor je droom en twijfel daar niet aan!" Het voelde enorm goed om eindelijk voor mijn eigen hartenwens te kiezen. Waarom de naam Foto Turmel? Turmel (met de klemtoon op de e) is de familienaam van mijn man en klinkt lekker bij .nl. Daarnaast is deze achternaam uniek in Nederland, wat mijn bedrijfsnaam extra bijzonder maakt.

Mijn missie 

Ik zie mensen om mij heen met hun smartphone foto's maken om even snel momenten van hun kinderen vast te leggen voor later; selfies samen met de kinderen vallen hier ook onder. Er wordt geen aandacht en tijd gestoken in het maken van een écht mooie foto. Wanneer je de foto's terugziet, mist daar vaak iets belangrijks: verbinding en karakter. Tijdens mijn reportages zet ik de tijd even stil. Door er een belevenis van te maken, in een natuurlijke omgeving, kunnen de kinderen volledig zichzelf zijn. Daardoor is het voor mij mogelijk hun eigen unieke karakter vast te leggen. Ook leg ik de verbinding vast tussen het kind en hun gezin. Zo maak ik waarde volle herinneringen, zodat over twintig jaar nog gezegd wordt: "Ja, zo was het!"

Als daglichtfotograaf richt ik me met name op kinderen en hun gezin, met als niche de draagfotografie. Ik heb zelf mijn beide meiden gedragen en weet dan ook als geen ander hoe fijn dat is, voor mij als ouder maar ook zeker voor mijn kinderen. Dat geluksgevoel wat ik mocht ervaren, zie ik terug bij andere dragen de ouders, mama's én papa's. Het werken met kinderen in het algemeen heb ik altijd al leuk gevonden en als ik een gezin met (jonge) kinderen fotografeer krijg ik daar zelf ook enorm veel energie van. De rijkdom die een kind met zich meebrengt is geweldig. Ze zijn op die leeftijd nog heel vrij en onbevangen en nemen je graag mee in hun belevingswereld. Het vertrouwen wat ik krijg is voor mij heel waardevol en dat geeft mij de kans het karakter weer te geven van de kinderen voor mijn lens.

Ik zorg voor foto's met herinneringen die over twintig jaar nog voor een lach en een traan zorgen. In mijn fotografie ben ik altijd op zoek naar verbinding. Verbinding tussen mij als fotograaf en jij als mijn klant, maar ook verbinding tussen de mensen voor mijn camera onderling - samen een band delen, een relatie hebben. Dat komt ook weer naar voren in mijn andere specialisme: trouwfotografie.

Overkoepelend hou ik me dus bezig met gezinsfotografie: van de eerste ontmoeting, de bruiloft, de kindjes tot en met het leven samen als gezin (en familie). Voor mij is de camera een hulpmiddel om herinneringen in beelden weer te geven, zodat ze voor eeuwig bewaard blijven. Als fotograaf vind ik het belangrijk dat de persoon voor de lens, hoe klein hij of zij ook is, bepaalt hoe hij of zij erop komt te staan, niet ik. Bij mij krijg je geen staatsieportretten, maar een document van mooie momenten uit je leven met foto's die weerspiegelen hoe het toen was. Ongedwongen en oprecht. De foto's hangen bij jou aan de muur en in de kast vind je een mooi album.

Mijn stijl omschrijft zich als puur, warm en detailgericht. Ik werk uitsluitend met natuurlijk licht en mijn foto's zijn helder en echt. Je vindt mij niet in een fotostudio: ik ben op mijn best als ik buiten ben, op locatie in een mooi bos, sfeervol park of oude straatjes. Het zijn geweldig leuke en veelzijdige locaties, waar ik heel blij van wordt. Ook voor jullie is het leuk, want later zul je bij het zien van de foto's weer terug denken aan dat moment en die specifieke plek. Gaan we toch naar binnen, dan is het in jouw huis of een andere mooie en lichte ruimte.

Mijn kracht ligt in mijn geduld en rust. Ik weet mensen zich op hun gemak te laten voelen en besteed aandacht aan elke foto. Ik ben een gevoelsmens, introvert en blijf daardoor dichtbij mezelf. Dat is ook tijdens reportages te merken en ik krijg vaak teruggekoppeld dat dat als heel prettig wordt ervaren. Ik laat je zijn wie je bent en zo kom je ook op de foto. Pure, authentieke foto's - daar ga ik voor! Zo vertel ik jouw unieke levensverhaal.

(Foto: Privé Instagramfoto; mijn man en ik in onze draagperiode)

Meer over mij:

 • Ik word heel blij van koffie, M&M's pinda en zelfgemaakte appeltaart (wel met slagroom). En op een winterdag van warme chocolademelk met een van de katten op schoot en een goed boek in mijn hand.
 • Als ik niet fotografeer dan ga ik graag wandelen of fietsen, bak ik een taart of kijk ik Disney films met mijn dochters.
 • Dankzij mijn vader ben ik met mijn muziekvoorkeur blijven hangen in de jaren '70, dus luister ik onder andere graag naar Pink Floyd, Jethro Tull, The Doors, The Rolling Stones.
 • Vroeger had ik een mega crush op Jon Bon Jovi, dus staat mijn cd-kast vol met Bon Jovi platen.
 • Die crush zorgde er mede voor dat ik verliefd werd op mijn man, na 2 jaar vriendschap; hij zag er in die tijd uit als een rockster met zijn lange, blonde haren.
 • Mijn man is mijn eerste liefde.
 • Ik hecht heel veel waarde aan mijn slaap; dat heb je als moeder van twee temperamentvolle dames ook wel nodig.
 • Ik kijk graag films - zowel op tv als in de bioscoop, maar heb elke week een andere favoriet waardoor ik nooit weet wat mijn lievelingsfilm is.
 • Mijn guilty pleasure qua film is de foute cultfilm The Rocky Horror Picture Show.
 • Mijn cameramerk is Pentax - wist je dat de die hard Pentax gebruikers zichzelf Pentaxians noemen?
 • Mijn lievelingsquote staat op mijn bureau organizer: "Do what you love, love what you do"

Gevolgde opleidingen en workshops

Ik vind het erg belangrijk om als fotograaf mezelf te blijven ontwikkelen. Naast het lezen van vakbladen en blogs over fotografie, het bekijken van online video's wil ik ook elk jaar minimaal één workshop volgen om mezelf op een hoger niveau te krijgen. Hieronder een overzicht van de relevante opleidingen en workshops die ik gevolgd heb:

 • Juli 2014: Workshop 'Magie van het Licht' bij Willie Kers
 • Augustus 2014: Workshop 'Golden Hour' bij Willie Kers
 • September 2015 - April 2016: 'Opleiding natuurlijk licht fotograaf' bij Willie Kers
 • Maart 2016: tweedaagse workshop Bruidsfotografie bij Peter Lammers
 • April 2016: Workshop Beloved/Moment Design bij Yvette Vlaar
 • Mei 2017: Workshop Bruidsfotografie bij Gerjanne Immeker

In november 2018 staat de vervolgworkshop Bruidsfotografie bij Peter Lammers gepland.

Fotocredits:

Kleurenfoto: © Hanneke Bloem Fotografie
Zwart-wit foto: © Kirsten Huiting Fotografie

Erica Turmel - fotografe